Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Inledning

Inför att jag skrev detta funderade jag på hur länge vi varit något som skulle kunna kallas preppers, eller åtminstone någorlunda förberedda, men inser att det är en omöjlig fråga att svara på. Vi har nog så länge vi bott tillsammans alltid haft en stabilt förråd med basvaror och en vag tanke i bakhuvudet på att affären kanske inte alltid kommer vara öppen. Det är iallafall två år sedan jag först insåg att det skulle vara något som inte alla gjorde, och blev mer insatt i prepping som fenomen. Jag minns att jag läste ”Stjärnklart” första gången i samma vända som sista boken i trilogin släpptes (2017), och insikten efter första läsningen var inte att ”jag saknar helt förberedelser” utan snarare förvåning över vissa karaktärers blåögdhet.

Senaste åren har praktiska och kunskapsmässiga förberedelser gått mer åt det som skulle kunna klassas som ”riktig” prepping. Tidigare har det rört sig om saker som borde (men tyvärr inte är) vara grundläggande för alla individer, som att ha mat för en vecka och en ekonomisk buffert för sjukdom eller arbetslöshet. Med hjälp av bloggar och podcasts har tankesättet breddats och förstärkts. Från att tidigare ha rört sig om att ha en förberedelse för mellanbesvärliga personliga kriser (jag vill kunna vara hemma sjuk en vecka utan behöva åka till affären) har jag nu verktyg för att hantera både betydligt mindre kriser (extramat på jobbet de gånger jag glömmer matlådan) till de mer samhällsövergripande. Vevradion inskaffades under perioden då det fortfarande var ett projekt att hitta en webbutik där de faktiskt såldes, och långt innan det fanns eminenta tester av olika modeller. Matförrådet breddades med större mängder lagringskapacitet varor. Plan för vattenförsörjning vid kontamination eller annan bristtillgång säkrades. Ryggsäcken har nu mera alltid ficklampa, första hjälpen och vatten nedpackat.

Förberedelser går som alltid i perioder av olika intresse. Jag hänger med i preppertrådar och podcasts löpande, men är inte den som skriver på twitter utan att ha något signifikant att tillföra. Här hemma ligger fruns intresse för nuvarande på att utöka självförsörjningsgraden – odlingsintresserade har vi alltid varit, men med preppertänket i bakgrunden finns en helt ny dimension. Själv fokuserar jag på att se till att hönorna kan få en behaglig vinter i sin nu halvårsgamla bostad, som ännu inte är vinterbonad fullt ut.

Bloggen har skapats för att i första hand kommunicera våra tankar under en veckas tid utan ström och vatten, men om intresset kvarstår bli en löpande tråd för att förmedla våra personliga tankar och förberedelser.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: